Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


Cesta: Titulka
 

Vstupné terasy - FZKI SPU v Nitre

Logo
Návrh počíta s vytvorením štyroch terás, ktoré prepájajú prevýšenie od zbernej komunikácie až po vstup do kameňolomu.
 

 
 

BRATISLAVSKÉ VISUTÉ ZÁHRADY

POPIS NÁVRHU ŠTUDENTOV ZÁHRADNEJ A KRAJINNEJ ARCHITEKTÚRY
FAKULTY ZÁHRADNÍCTVA A KRAJINNÉHO INŽINIERSTVA
SLOVENSKEJ POĽNOHOSPODÁRSKEJ UNIVERZITY


VSTUPNÉ TERASY

Návrh počíta s vytvorením štyroch terás, ktoré prepájajú prevýšenie od zbernej komunikácie až po vstup do kameňolomu.

Terasa (T0) - Predstavuje hlavný vstup do areálu záhrad a je tvorená vonkajším (otvoreným) a vnútorným (podzemným) parkoviskom. Od zbernej komunikácie ju, ako aj vyššie terasy, opticky aj fyzicky oddeľuje stromoradie tvorené zástupom Sophora japonica, Celtis occidentalis. V areáli parkoviska, sú v pravidelných rozostupoch medzi parkovacími miestami, situované menšie dreviny s vyššou odolnosťou voči znečisteniu (napr. Acer campestre). Parkovisko pozostáva zo 174 parkovacích miest pričom 8 miest je vyhradených pre telesne postihnutých.

Terasa (T1) - Ideová náplň terasy sa zameriava predovšetkým na poskytnutie aktívneho odpočinku. Tento priestor poskytuje množstvo športových a herných aktivít pre všetky vekové kategórie. Prístup je zabezpečený troma spôsobmi – rampou, výťahom alebo točitými schodmi.Pravá časť je venovaná hlavne deťom a seniorom, ale využívať sa dá ľuďmi všetkých vekových kategórii. Nachádza sa tu veľké interaktívne pieskovisko o ploche cca 450 m2, kde je situovaných množstvo preliezacích sietí, bagrov, vodných púmp, drevených vodných kanálov a mostíkov. Druhá časť terasy je venovaná voľným aktivitám na dvoch pravidelne upravovaných trávnatých plochách.Tretia časť má skôr tajomný, meditatívny a odpočinkový charakter. Táto časť je situovaná na ľavej strane terasy a zasahujú do nej výbežky prirodzených viničných terás. Je tvorená hustým porastom vysokých tráv medzi ktoré prechádzajú úzke drevené chodníčky. V tráve je ukrytých niekoľko „súkromných“ drevených oddychových plôch s lavičkami a lehátkami.

Terasa (T2) - Terasa je venovaná hlavne umeniu a predstavuje priestor pre rôzne expozície. Stredná časť terasy je vysypaná mlatom a je prispôsobená na záťaž väčšieho počtu návštevníkov pri otváraní výstav a exhibícií. Sú tu voľne rozostavané sklené (akrylátové panely) z farebného recyklovaného skla, ktoré sa využívajú na zavesenie obrazov a fotografií. Panely z farebných výplní však samostatne pôsobia ako umelecké dielo, nakoľko filtrujú a zafarbujú slnečné a mesačné svetlo. Je jednopodlažná, rozdelená na kaviareň v užšej a reštauračnú zónu v širšej časti. Reštaurácia by poskytovala hlavne kvalitné vínne produkty (s výrazným zastúpením domácich odrôd) a organizovala by rôzne tematické vínne akcie (husacie, kačacie hody...).

Terasa (T3) - Ideová náplň terasy predstavuje tranzitnú zónu medzi umeleckým a prírodným. Nachádza sa tu otvorené kino. Pred kinom sa nachádza symbolické polkruhové pódium s mlatovým povrchom, určené na menšie divadelné alebo hudobné vystúpenia. Priestor pod lavičkami je taktiež vysypaný mlatom. Pravá časť terasy je nahusto vysadená našimi domácimi cibuľovinami a rôznymi trávami, medzi ktorými prechádza hustá sieť navzájom prepojených drevených chodníkov s menšími oddychovými teraskami. Zvyšok plochy je pokrytý kvetinovou lúčnou výsadbou.

Terasa (T4) - Je najvyššia terasa s výhľadom, rozširuje vstup do kameňolomu.


Vypracovali:
Vedúca ateliéru : Doc. Ing. Ľubica Feriancová, PhD.
Anna Štefková, Helena Fulopová, Jana Lehotská, Jana Šebová,
Veronika Píšová, Milota Sidorová, Ľubomír Krupa, Soňa Králiková
 

Odkazy

 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 21.1.2010 / 21.1.2010

 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies