Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


Cesta: Titulka > Štúdie
 

Malokarpatská malá vínna cesta

Logo
Tento návrh predpokladá vytvorenie bezbariérovej trasy približujúcej výrobu vína.
 

 
 

BRATISLAVSKÉ VISUTÉ ZÁHRADY

POPIS NÁVRHU ŠTUDENTOV ZÁHRADNEJ A KRAJINNEJ ARCHITEKTÚRY
FAKULTY ZÁHRADNÍCTVA A KRAJINNÉHO INŽINIERSTVA
SLOVENSKEJ POĽNOHOSPODÁRSKEJ UNIVERZITY


MALOKARPATSKÁ MALA VÍNNA CESTA

Celý bezbariérový úsek vlastných viničných terás má názov Malokarpatská malá vínna cesta v skratke (13 terás), ktorá okrem ľudí s telesným postihnutím slúži všetkým skupinám ľudí, ktorí by sa o vinohradníctve v Rači chceli dozvedieť trošku viac. Jednotlivé terasy sú vybavené ukážkou vínnej pivnice (prvá terasa), drevenými figúrami životnej veľkosti a informačnými tabuľami, ktoré predstavujú tradičný spôsob pestovania viniča a postup výroby vína. Od druhej terasy sú usporiadané podľa nasledovných krokov:

1. Oberačka vo vinohrade
2. Odstrapinovanie hrozna
3. Lisovanie hrozna
4. Kvasenie hrozna
5. Zretie vína v sudoch a školenie
6. Fľaškovanie
7. Expedícia

Informačné tabule sú doplnené všetkými potrebnými informáciami týkajúcimi sa pestovania viniča, výrobou vína, jeho členením... Na vyčlenených terasách sú umiestnené ohniská s pripraveným drevom na založenie ohňa, drevenými lavicami a smetnými košmi. Na najvyšších terasách sú umiestnené interaktívne hracie prvky na preverenie si vedomostí, ktoré bolo možné nadobudnúť na nižších terasách:
Keďže sa v septembri roku 2009 uskutočnil už štvrtý ročník medzinárodného festivalu RAČIANSKEHO VINOBRANIA, ktorý sa za posledné dva roky sústreďoval do areálu v Knižkovej doline (lisovanie hrozna a ochutnávka muštu v Obecnom dome na Alstrovej ulici), vytvorili sme unikátny areál práve na takýto druh festivalov. Sprievodné akcie: vínne súťažné prehliadky spolu s ponukou miestnych gastronomických špecialít bývajú hlavným ťahákom na každom ročníku vinobrania v Rači, lisovanie hrozna a ochutnávka muštu, verejná degustácia vín Medzinárodného Rendez festivalu Frankovky modrej, výstava paličkovanej čipky, výstava ovocia a zeleniny, ale i športové podujatia ako minifutbal, Račiansky strapec - 18. ročník v karate (rok 2009), Račiansky pohár, či šachový turnaj, zlatý klinec programu - vystúpenie hudobnej kapely.

LES

Vyhliadková plocha nad kameňolomom je doplnená lavičkami (materiál – kameň, drevo), smetnými košmi a ďalekohľadmi. Centrom “námestia” bude drevená socha. Samotné námestie v sebe nesie viacero funkcií: zhromažďovacia, pikniková, informačná a zábavná.

Na druhej strane kameňolomu sa nachádzajú na ploche od lesa po obslužnú komunikáciu lúčne terasy, ktoré sa na dĺžke cca 40 m kosia. Slúžia ako piknikové plochy pre rodiny s deťmi, plochy na opaľovanie (postačí piknikový kôš a deka)...

V lese sú navrhnuté drevené sochy s možnosťou posedu a vyhrania sa pre deti v tvare dubových žaluďov alebo hríbov. Nachádza sa tu viacero regulovaných ohnísk, lanové dráhy, z ktorých je jedna spoplatnená. Lesom vedie vyhradená bežecká dráha, popri ktorej sú umiestnené drevené hracie prvky vo forme sôch alebo bludísk. Charakter lesa ostáva nezmenený predstavuje kontaktnú zónu medzi mestom a lesom. Uvažujeme o ňom v intenciách rekreačných a športových aktivít.



Vedúca ateliéru : Doc. Ing. Ľubica Feriancová, PhD.
Vypracovali: Anna Štefková, Helena Fulopová, Jana Lehotská, Jana Šebová,
Veronika Píšová, Milota Sidorová, Ľubomír Krupa, Soňa Králiková
 

Odkazy

 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 25.1.2010 / 25.1.2010

 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies