Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


 

Zuzana Mauréry

Zuzana Mauréry
Predstavujeme ambasádorov projektu Bratislavské visuté záhrady: ZUZANA MAURÉRY

"Verím, že realizácia Visutých záhrad by bola nielen pre obyvateľov Bratislavy, ale hlavne pre ďalšie generácie obrovským pozitívom."
 

 
 

„Som rodená Bratislavčanka. Najnovšie  však „rezignovaná Bratislavčanka“. Prvýkrát po rokoch, čo žijem v tomto meste, uvažujem, že sa odsťahujem. Aspoň kúsok za hranice. Už neviem nevnímať ten strašný betónový parlamentný „bunker“ vedľa nášho Hradu, neviem prejsť popri Prezidentskom paláci, aby sa mi nepokazila nálada pri pohľade na oproti necitlivo vsadenú sklenenú opachu a nevie mi nebyť ľúto, že Arcibiskupský palác bezohľadne okupujú naši „služobníci“ miesto toho, aby aj  s parkom slúžil obyvateľom tohto mesta. To sú len také očividné piliere všadeprítomnej arogantnosti. Ak si nevieme vážiť svoju históriu a svoje korene, nemáme na čom stavať. Nemáme budúcnosť.

Myslím, že atmosféra Bratislavy dosiahla pre mňa akúsi hranicu „bezohľadnosti“. Čím ďalej tým viac dýcha agresívnosťou developerov, sklenených „megakrabíc“, prázdnych „superapartmánov“ a dravosťou materializmu. Prestáva to byť mesto pre život.

Keď som chvíľu žila v neďalekej Viedni, prvé, čo ma prekvapilo a doslova oblažilo, boli parky, záhrady alebo aj malé kúsky zelene, kamkoľvek človek šiel. Neboli to pamiatky, po ktorých som chodila, boli to parky. Niektoré založené ešte kráľovskými panovníkmi, krásne rozsiahle pestované, iné o rozlohe iba pár metrov s jednou – dvoma lavičkami a prameňom s vodou alebo s preliezkou, „kde je dospelým vstup povolený iba v sprievode deti“ ;-)

Poznala som ich skoro všetky. Všade cyklistické chodníky, vedľa električiek zaparkované mestské bicykle, „kdyby bylo libo protáhnout si kostru“…

Zeleň mi v Bratislave chýba. Veľmi. Nevzniká. Len zaniká. Ochranári bojujú o každý kúsok a každý strom. Je to absurdné.

Verím, že realizácia Visutých záhrad by bola nielen pre obyvateľov Bratislavy, ale hlavne pre ďalšie generácie obrovským pozitívom. Neviem, do akej miery sa podarí spraviť z nich svetový unikát, nepochybne však verím, že môže byt oázou relaxu a kultúrnosti, útočiskom pre u nás prekvapivo ignorovaných detských obyvateľov a seniorov a v neposlednom rade bude známkou našej vyspelosti.“


Zuzana Mauréry

 

 


 

Odkazy

 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 3.3.2011 / 3.3.2011

 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies