Vyhľadávanie

?(Pomocník k vyhľadávaniu)|...(Rozšírené vyhľadávanie)

Bratislavské visuté záhrady
Pomôžme vytvoriť nové dominanty Bratislavy
 
   


 

Božidara Turzonovová

Bozidara Turzonovova
Predstavujeme ambasádorov projektu Bratislavské visuté záhrady: BOŽIDARA TURZONOVOVÁ

"Myšlienku projektu Bratislavských visutých záhrad považujem za skvelú! Bol by to mimoriadne užitočný a vysoko pozitívny počin."
 

 
 

 

„Pri myšlienke Bratislavských visutých záhrad mi ako prvé napadne arborétum v Tesárskych Mlyňanoch. Gróf Štefan Ambrózy svoju ideu mal tak rád, že dokázal priam nemožné. Priviezol na Slovensko rastliny z Latinskej Ameriky, z ďalekej Ázie a vôbec z celého sveta  a tieto sa dokázali v našich podmienkach uchytiť iste alebo aj práve preto, že to robili s nasadením, s nadšením, že svoju predstavu a prácu na jej realizácii milovali. Veď cudzokrajným drevinám v našich končinách a klimatických podmienkach mnohí renomovaní odborníci nedávali žiadne šance, tieto predstavy boli považované za príliš odvážne, ak nie bláznivé. A oni to dokázali! Dokázali v okolí mlynianskeho kaštieľa vybudovať jeden rozľahlý nádherný unikátny park – spolu s kamarátom záhradníkom Jozefom Mišákom. Lebo ich to nesmierne bavilo. Podobné krásne miesta kultivovanej zelene vytvárali v histórii hlavne aristokrati, ale treba vidieť, že to boli väčšinou najmä aristokrati ducha. Domnievam sa, že takýto „aristokrati ducha“ sú potrební najmä dnes – ľudia, ktorí by boli schopní neegoisticky pozerať dopredu, akoby nahliadať za horizont a nehľadať iba svoj úzky osobný profit.

 

Myšlienku projektu Bratislavských visutých záhrad považujem za skvelú! Bol by to mimoriadne užitočný a vysoko pozitívny počin. Myslím si, že zatiaľ na Slovensku vedia mnohí s veľkým nadaním a racionálne vyargumentovať, ako sa niečo nedá, ako to nejde a prečo radšej do toho nejsť. Domnievam sa, že keby sa všetka tá obratnosť a energia obrátila a presmerovala na to, ako sa veci dajú, lebo sú potrebné a zmysluplné, tak to by bolo skvelé a vysoko produktívne!

 

Svojho času som mala rada útlu knižku „Muž, ktorý sadil stromy“ (Jean Giono). Je o mužovi, ktorý vytrvalo a s pokorou pracoval, venoval sa tomu, čo si predsavzal – sadil stromy. Nekradol z nich, neničil ich, nepredával. Jednoducho ich len s rozmyslom celé roky sadil a zmenil tak kus pustej krajiny na jedno radostné miesto pod slnkom, ktoré ľudí harmonizovalo a vyvolávalo v nich dobrý životný pocit. Tá útla knižočka bola inšpirovaná skutočným príbehom.

 

Dnes nenápadným plazivým spôsobom surovo ukrajujeme aj z toho mála zelene, čo v Bratislave máme. To by už bolo treba zabrzdiť a zmeniť. Veď si znehodnocujeme náš životný priestor a nevytvárame už nič krásne a kvalitné, čím by sme vrátili hlavnému mestu rovnováhu. Domnievam sa, že pre tieto veci u nás akoby ešte stále neexistovala žiadna koncepcia, dokonca ani len zlá.

 

Myslím si, že napríklad Praha je tak mimoriadne príťažlivá pre turistov aj preto, že už v histórii mala ľudí, ktorí ju budovali uvážene so zmyslom pre genia loci, cítite tam symbiózu vekov a štýlov, cítiť, že to mesto mal niekto skutočne rád, že mu nielen brali, ale aj dávali a štedro dávali!

 

Prečo by v Bratislave, hlavnom meste Slovenska s tak pozoruhodnou históriou a významom, nemalo byť čosi krásne, napríklad Bratislavské visuté záhrady. Veď predsa naše prostredie na nás toľko vplýva! Stimuluje nás... Predstavte si možnosť chodiť na dlhé prechádzky na pôvabné miesta, pohybovať sa napríklad v rozáriách, využiť priestor pre našich výtvarníkov, môcť sa tam občerstviť – v zime napríklad v krytých záhradách, vidieť mesto pred sebou... Tešilo by to oči i dušu. Demonštrovalo by to, že naše hlavné mesto má ducha. Vlastne neviem, čo nám bráni kultivovať hlavné mesto tejto krajiny – nielen pre nás, ale aj pre naše budúce generácie. Len si musíme povedať, že to chceme, že na to máme.“

 

Božidara Turzonovová

 

 

 

Odkazy

 
Kontakt: Web editor
Vytvorené / Posledná aktualizácia: 4.3.2011 / 4.3.2011

 

Zobraziť vyhľadávací formulár »


 

Nachádzate sa v zobrazení "Bez grafiky", takže vidíte túto stránku bez grafických prvkov a pokročilého formátovania. Pokiaľ Váš prehliadač podporuje CSS2, môžete sa prepnúť do grafického zobrazenia.


Prihlásiť sa
| O webe | Vyhlásenie o prístupnosti
 

Tento web využíva cookies. Niektoré z nich môžu slúžiť pre analytické účely.

O cookies